Website Archeologie en Kunst
  Home      Een andere kijk op kunst en religie     OntcijferingVinčaschrift    Tatoeages Ötzi   De Halaf cultuur
Beeldje St. Geertruid     Kunst    
08-02-2020 Vernieuwd         google8868d886d9cbf696.html

 

  
Op het lichaam van de 5.300 jaar oude ijsmummie Ötzi staan 61 lijnen getatoeëerd. Het tatoeëren van Ötzi is mogelijk gedaan als een vroege vorm van acupunctuur als behandeling voor de artrose waar de man aan leed. Maar deze therapeutische verklaring biedt geen antwoord op de vraag waarom de tatoeages zijn gemaakt als lijnen die vijf verschillende tekens vormen. Hiervoor is geen medische noodzaak. Waarschijnlijk was er een religieuze reden. Het idee dat medisch handelen volstaat voor genezing, is een relatief nieuwe westerse visie die niet gedeeld wordt door genezers zoals sjamanen of medicijnmannen. Voor hen zijn religie en medisch handelen verschillende aspecten van de gehele genezingsmethode. Alle tekens op Ötzi zijn bekend uit het Vinča schrift dat tenminste 700 jaar ouder is dan de tatoeëringen op Ötzi. Die Vinča schrifttekens werden door mij ontcijferd als tekens voor twee Moedergodinnen (III), hun partner de Stiergod (II) en hun heilig huwelijk (IIII). Deze goden passen in een geloof in wedergeboorte. Zij werden vanaf het allereerste begin van de kunst in het Jong Paleolithicum al afgebeeld.  

      

 

                                                                                            Foto links: Reconstruction by Kennis © South Tyrol Museum of Archaeology/Augustin Ochsenreiter.
                                   Foto rechts: Enkele tatoeages gefotografeerd met speciaal UV licht. © South Tyrol Museum of Archaeology/Eurac/Samadelli/Staschitz

Je kunt je echter afvragen of deze tekens 700 jaar na de Vinča cultuur nog steeds dezelfde betekenis hebben. Daarom was het noodzakelijk om te onderzoeken of er tijdens of na het leven van Ötzi afbeeldingen van deze goden werden gemaakt die passen bij het geloof in wedergeboorte met daarop tekens als bovengenoemd. Dit lijkt het geval te zijn. De tekens op Ötzi kunnen daarom ontcijferd worden als in het Vinča schrift.  Het zijn religieuze tekens die alle gerelateerd zijn aan het geloof in wedergeboorte die geschonken wordt door twee Moedergodinnen dankzij hun ‘heilig huwelijk’ met hun partner de Stiergod. Blijkbaar geloofde men dat deze goden i.p.v. wedergeboorte ook regeneratie (weder schepping) konden schenken aan Ötzi’s door artrose aangetaste lichaamsdelen.
De religieuze tekens en het tatoeëren (de acupunctuur) waren verschillende aspecten van de genezingsmethode voor de artrose waar Ötzi aan leed.


Het gehele onderzoek kan worden gelezen en gedownload door op bijgaande link te klikken: Tatoeages Ötzi.pdf